4 Eylül 2011 Pazar

TUZ (Sodyum)

     Yüksek sodyum kullanımının böbrek hastalıkları  ve tansiyonla herzaman bağlantısı olmuştur.Vücuttaki sodyum miktarını ayarlayan organlar böbreklerdir.(Lupus hastalarının % 40'ında  böbrek sorunları vardır). Böbrekler sağlıklı olmadığında fazla sodyum vücutta sıvı tutulumuna,şişkinliğe,el ve ayaklarda ödeme,kan basıncında artışa,nefes darlığına,kalp ve akciğerde sıvı birikmesine neden olabilir.
     Fazla tuz tüketiminin bir diğer zararıda idrarda kalsiyum atılımını arttırıp,kemik kayıplarına sebep olup,osteoporoz hastalığı oluşturmasıdır.Dışarıda yemek yerken mutlaka dikkat edin.Onlar sizin evde kullandığınızdan daha fazla kullanırlar.
Uzmanların tavsiyesi sağlıklı insanların günde ortalama 1500-2300 mg tuz kullanmalarıdır,bu da yaklaşık olarak 1 çay kaşığına eşittir.Tuzu kesmek ya da azaltmak böbrek fonksiyonlarınızı düzenlemeye ve kortizon gibi ilaçların neden olduğu sıvı tutulumunu azaltmaya yardımcı olabilir.
    Doğal sodyum yiyeceklerin öz yapısında bulunur. Kırmızı et,beya et,balık ve sebzelerde bulunur.Mesela bir bardak sütte yaklaşık 10 mg sodyum vardır.Bunların tüketimi vücudun gereken sodyumu almasına yeterlidir.Ekstradan tuz kullanımına gerek yoktur.Sodyum alımını azaltmak için aşağıdaki yiyeceklerden uzak durun:
.Fast food
.Abur cubur (cipsler,hazır kraker ve kurabiyeler,hazır patlamış mısır...)
.Tuzlanmış kuruyemişler
.Soslar (ketçap,mayonez,hardal,soya sosu...)
.Zeytin ve turşular
.Birçok peynir çeşidi (beyaz peynir,kaşar,mihaliç,hellim...bunların yerine dil peyniri,lor yada bazı marketlerde bulunan tuzsuz seçeneklerini tercih edin...)
.İşlenmiş gıdalar (hazır çorbalar,bulyonlar,dondurulmuş gıdalar,salata sosları...)
.Salam ,sucuk,sosis,pastırma....
 Yemeklerden tuzu kaldırmakla yemeklerinizin lezzetsiz olacağını düşünmeyin.Yemeklerinizi tatlandırmak için tuz yerine bazı alternatifler ;
.Taze veya kuru fesleğen,kimyon,kırmızı biber,karabiber,kekik,biberiye ,adaçayı....
.Taze zencefil ve sarımsak (ızgara tavuk ve balıkla tavsiye edilir)
.Düşük sodyumlu ketçap
.Az tuzlu peynirler...
Kendinizi tuzsuz yemeğe alıştırırken,sadece vücudunuz için bir iyilik yapmakla kalmayıp,mutfak kültürünüzün ve ufkunuzunda açıldığına şahit olacaksınız....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder