9 Ekim 2014 Perşembe

LUPUS DEPRESYONA NEDEN OLUR MU?


    Lupusla hayat zor olabilir. Gelip giden belirtiler, atak ve remisyon dönemi, yarının ne getireceğinin belirsizliği, mutsuzluk, hayal kırıklığı, öfke ve üzüntü gibi duyguların yaşanması normaldir.Ayrıca lupustan önceki hayatın özlemini çekmekte kronik hastalıkları olanlar için normal duygulardandır.Hastalığı öğrenmek ve onunla yaşamaya kendini alıştırmak ve adapte olmak bu tür üzüntü duygularını azaltabilir.Buyüzden böyle hissettiğiniz dönemlerde sevdiklerinizin desteğide çok önemlidir.
   Buna rağmen geçici olumsuz düşünceler ile daha uzun süren olumsuz düşüncelerin sebep olduğu ciddi ama tedavi edilebilir klinik depresyon arasında fark vardır.Klinik depresyonun belirtileri:



.Birkaç hafta boyunca süren depresif ruh hali
.Çaresizlik yada umutsuzluk duyguları
.Hüzün
.Uykusuzluk ya da huzursuz az uyku
.Kilo kaybı ya da kilo almaya yol açan iştah değişiklikleri
.Suçluluk veya pişmanlık duyguları
.Özgüven kaybı ya da kendini değersiz hissetme
.Enerji düşüklüğü
.Eskiden  zevk aldığı şeyleri artık istememek
.Hafıza zayıflığı ya da çabuk unutma

    Listedeki durumların birkaç hafta boyunca devam etmesi ve günlük hayatı etkilemesi klinik depresyon olarak kabul edilir.Lupusta klinik depresyona neden olabilir.Tedavide kullanılan ilaçlar (özellikle kortizon),lupusun getirdiği değişiklikler (bedenen ve ruhen)  ya da lupusla alakası olmayan durumlar ,kronik hastalıkları olanlarda bu çeşit depresyona neden olabilir.
    Depresyon lupus hastalarında anlaşılamayabilir çünkü lupusta görülen enerji eksikliği,uyku sorunları ve azalmış cinsel ilgi...depresyonla karıştırılabilir. Lupusta depresyonun birçok sebebi olabilir. En belirgin sebeplerden biri hastalığın fiziksel komplikasyonlarıyla (ağrılar,lekeler...) başa çıkma stresidir. Buna birde ekonomik ve sosyal endişeler eklenince...Kortizonda depresyona neden olabilir.Lupusun  bazı organları etkilemesiyle de ( örn. kalp,böbrek,beyin...) depresyon ortaya çıkabilir.Kendinizi hasta hissetmeniz ve bu hastalıktan hiçbir zaman kurtulamayacağınız düşüncesi bile neden olabilir.
    Kronik hastalığı olanların %15-60 'ı depresyona girmektedir.

Neler yapılabilir?
   Doktorunuzdan psikolog ya da terapist tavsiyesi için yardım isteyebilirsiniz.Eğitimli bir  profesyonel gözetimindeki psikoterapi hastalıkla ilgili duygu ve düşüncelerinizi anlamak ve stresle başa çıkmayı öğrenmenize yardımcı olacaktır.İlaç kullanmayı gerektiren durumlarda mutlaka doktorunuza danışın.
   Depresyon zamanla gelişir ,bir gecede değil...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder