7 Ocak 2014 Salı

SİGARA İÇMEK LUPUSLULARI NASIL ETKİLER?

Sigara ve Enfeksiyonlar

Sigaranın bildiğimiz zararları dışında ,lupus hastaları enfeksiyonlara karşı daha duyarlıdırlar.Solunum yolu enfksiyonları en yaygınıdır.Sigara içmek pnömokok zatürre ve kronik bronşit riskini arttırır.Ayrıca araştırmalar pasif içiciliğin ,dumana maruz kalmanında bu riskleri yükselttiğini göstermiştir.

Sigara ve Kalp komplikasyonları

Anjina(kalp kas ağrısı) ve hatta kalp krizi 30'lu yaşlardaki lupuslularda görülmesi hiçte ender görülen bir durum değildir.Sigara içmek lupuslularda koroner arter hastalığı riskini arttırır.

Sigara ve Vasküler komplikasyonlar

Lupus çeşitli şekillerde kan damarlarını ve dolaşımını etkileyebilir.Raynaud fenomeni lupuslularda sık görülür ve hastalık aktif olduğunda ellerde ve ayaklarda dolaşım yetersizliği ile sonuçlanır.Sigara damar spazmına sebep olup el ve ayaklarda ciddi hasar oluşturabilir.Lupus vasuliti damarlarda daralmaya ve düşük kan akışına sebep olabilir.Lupuslularda bulunan antifosfolipid antikorlar ciddi kan pıhtılaşması ve inme riskini arttırabilir.


Sigara ve Böbrek tutulumu

Sigara kan basıncını arttırıp ,böbrek hastalığını kötüleştirebilir.Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada  sigara içen (10 yıldan daha fazla) lupus nefriti hastalarında ,içmeyenlere oranla böbrek hastalığının daha hızlı ilerlediği görülmüştür.

Sigara ve Sindirim sitemi bozuklukları

Sigara tüm sindirim sistemi organları üzerinde zaralı etkileri olduğu gibi ,mide ekşimesi,yanması en yaygın bozukluklardandır.

Sigara ve Karaciğer fonksiyonları

Karaciğer tedavide kullanılan ilaçları parçalamakla görevlidir.Sigara karaciğeri olumsuz etkileyip ,ilacın dozunu etkileyebilir.

Sigara ve Cilt tutulumu

Lupus saç dökülmesi ve diğer cilt belirtilerine neden olabilir.Sigara deri hastalıkları ile ilişkilendirilmiştir.Fareler üzerinde yapılan araştırmalar,sigara içenlerdeki saç kaybı ve erken beyazlaşma arasında ilişki olabileceğini göstermiştir.John Hopkins Tıp üniversitesinde yürütülen çalışmalarda lupus deri hastalığının (discoid lupus) sigara içenlerde,içmeyenlere göre daha aktif olduğu bulunmuştur.

Sigara ve Kemik hastalığı

Lupus tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar osteoporoza neden olabilmektedir.Sigara kemiklerin iyileşmesini yavaşlatır.Lupuslularda diyabette gelişebilir.Sigara yara iyileşmelerini de yavaşlatabilir.Lupuslularda avasküler kemik nekrozu görülebilir ve ameliyat gerekebilir.Sigara iyileşme sürecinide yavaşaltabilir.

BIRAKMAK İÇİN HİÇBİR ZAMAN GEÇ DEĞİLDİR!

3 yorum:

  1. Uzun süre sigara kullanımı geçirdiğim rahatsızlıklar sonucu en sonunda elektronik sigaram ovaleile bıraktım..O gün bugündür kendimi çok daha iyi hissediyor ve önceden yaşadığım şikayetleri yaşmadığımı fark ediyorum..Geçen genel bir checkup a gittim tabi esigara kullanyor olmanın vermiş olduğu çekince ile ciğerlerinme , dolaşım sisitemi vs. kontrol edildi..ve hiç bu kadar sağlıklı sonuçlar almamıştım. Sigaray bırakmış olmak vücudumu kendine getirdi. Ayrıca doktor da elektronik sigara kullanıyormuş ama tavsiye etmem demek zorunda kaldı..Ne hale geldik yazık valla...Sigara insanı yavş yavaş öldürüyor bir an evvel kurtulmaya bakın.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba aranıza yeni katılan bir Lupusum. Yaklaşık bir buçuk yıl oluyor. Böbrek tutulumu ile başladı ve şuan iyiyim sanırım... Psikolojim bozuldu çok kötüyüm. Bundan sonra hastalık ne kadar sürede tekrar eder? Ve sigara kullanmaya başladım 5 ay oluyor nerdeyse. Sigara kullanırken başım dönüyor ve hiç bir yerimi kımıldatamıyorum. Vücudumun bütün yetkisini kaybediyorum düşünemiyorum, bu ne demek oluyor? E posta adredimden bana ulaşır mısınız? Yaşım 17. inci600@hotmail.com lütfen bana Lupus da yardımcı olun...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba ben 22 yaşındaym 1 yıldır önce Lupus olduğumu öğrendim ve 10 gün hastanede yattım şimdi kan değerleri düştüğü için yarın yine hastanede yatışım yapılacak ben bim de çalışıyorum sigarayı bırakmak istiyorum ama yapamıyorum hayattan soğudum ailem hiç kimse beni anlamıyor ölmek için dua ediyorum artık saçlarım 1 aydır çok döküldü

    YanıtlaSil