19 Temmuz 2013 Cuma

LUPUS GENETİK MİDİR?

  Lupusa neden olan geni araştırmak için birçok test ve araştırma yapılmıştır ve hala yapılmaktadır.Lupuslu bir blogcu olan Iris'ten alıntı yaptığım ve çevirdiğim bu yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.
   The John Curtis Medical Research Institute , lupus hastalığına sebep olan geni bulduğunu bildirmiştir.Bu genin adı "Roquin"dir. Normal roquin sağlıklı bir bağışıklık sistemine yol açar,mutasyona uğramış roquin ise lupusunda dahil olduğu birçok otoimmum hastalıklara sebep olur.Ancak genler tek başına lupusu oluşturmazlar.Ulusal sağlık Enstitüsünün araştırmalarına  göre aynı yumurta ikizlerinden birinde lupus varsa diğerinde olma olasılığı % 24 'tür.Bu ve benzeri araştırmalar lupusta genlerin önemli bir rol oynadığını fakat tek başına lupusu belirleyemeyeceğini göstermiştir.Amerikan LupusVakfı ise hastaların yalnızca %10' unun ailesinde lupus hastalığı olduğunu,bununda lupusun genetik olabileceğini söylemek için yeterli olmadığını savunurlar.

   Bazı ileri görüşlü doktorlara göre genler silahı doldurur,hayat tarzımız silahı çeker.Diğer bir deyişle bazı hastalıklara yakalanma potansiyelimiz ailemizden gelebilir,ama asıl hastalık stres,yetersiz beslenme,radyasyon,travma,kazalar,düzensiz uyku,mutsuzluk,hayatta anlam ve amaç eksikliği... gibi dış etkenlerin birikmesiyle tetiklenir.
   Hastalıkların yalnızca %1'i genetiktir.Ailenizde bir hastalık varsa bunu sizde olma olasılığı yalnızca %1 'dir.Bu iyi bir haber çünkü lupusta dahil birçok hastalıktan yaşama tarzımızı değiştirerek kurtulabiliriz.Hastalığı önlemek için bilinçli,sağlıklı tercihler yapmak gerekir.
 

2 yorum:

  1. Merhaba; geçmiş olsun diyeceğim öncelikle ama..
    Aması da şu ben 1990'dan ikiz kardeşimse 2000'den beri sle hastalarıyız.
    2007'de seconder olarak ben skeloderma ikizim ise AS tanısı aldık.
    Fethiye'ye yerleştiğimden beri her iki hastalık da remisyona girdi. Öyle ki göz dibinde biriktiği ve görme kaybı riskini göze alamadığı için doktorumun önerisiyle bir senedir sıtma ilacını (adını yazmak istemedim) bile kullanmadığım halde kendimi çok iyi hissediyorum.
    Biz %24e girmiş ikiz kardeşler olarak morali yüksek, enerjik insanlarız ve yaşam tarzının hastalıklar üzerinde + ya da eksilerine çok inanıyoruz. Biz iyi ve mutluyuz.
    Umarım siz de iyi ve mutlusunuzdur.
    Sevgiler..






    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,pozitif yorumlar alınca çok mutlu oluyorum,yorumunuz için teşekkürler. :) Bende ilaçlarımı düzenli kullanıp,kendime dikkat ederek ,moralimi yüksek tutmaya çalışarak kendimi çoğunlukla iyi hissediyorum.Bazen lupusu tamamen unutmak istiyorum, bu yüzden bloga yada lupus hesabıma bile hiç bakmıyorum.Pozitif yaşamın ve pozitif insanların etrafınızda olmasının hastalıklar üzerinde olumlu etkisi olduğuna bende sizin gibi inanıyorum. iyi ve mutlu olmanıza sevindim.Umarım mutluluğunuz bir ömür boyu devam eder.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil