10 Ağustos 2011 Çarşamba

LUPUS ve KRONİK YORGUNLUK

     Kronik yorgunluk lupus hastalarının her zaman önemli bir şikayeti olmuştur.Hastaların % 90'ında görülmektedir.Yorgunluk geçici ya da devamlı olabilir.Bir grup Kanadalı romatolog tarafından 100 lupuslu kadınla yorgunluk üzerine bir araştırma yapılmış.Kadınlar aşağıdaki testlerden geçmiş :
*Ne çeşit yorgunlukları var? (Bedensel Yorgunluk / Zihinsel Yorgunluk)
*Yorgunlukları ne derece?
*Ağrılarının şiddeti nedir?
*Depresyondalar mı?
*Uyku kaliteleri nedir?
*Boş zamanlarında egzersiz yapıyorlar mı?
* Ailelerinden ve arkadaşlarından destek görüyorlar mı?
 ve en son olarakta kadınların lupus aktivitesi ve bedenlerine verdiği zarar incelenmiş.Araştırmalardan şu sonuç çıkmış ;
Lupuslu kadınlar sağlıklı kadınlardan daha fazla ve daha çabuk yorulurlar.Ağrıların,depresyonun,uyku kalitesinin yorgunluğu doğrudan etkilediği ortaya çıkmıştır.Kadınlarda egzersizin depresyonu azalttığı fakat lupusluları çok fazla etkilemediği de ortaya çıkan şaşırtıcı bir sonuçtur.
Dayanıklılığı arttırmak için egzersiz çok önemlidir,sizlere daha fazla kas gücü verir.Kaslara ve eklemlere fazla baskı yapmadan yapabileceğiniz önerilen etkinlikler : yüzme,yürüyüş,bisiklete binmektir.Diğer sporlar için mutlaka doktorunuza danışın.Dinlenmekte çok önemlidir.Gün içnde mutlaka kendinize dinlenmek ,yeniden enerji depolamak için zaman ayırın.

1 yorum:

  1. MERHABA :) BEN TUĞBA BENDE 14 HAZİRANDAN BU GÜNE LUPUS +BÖBREK NEFRİTİ 2 HASTASIYIM BİLGİLER COK GÜZELLL HASTALIĞIN NASIL ŞUAN ?

    YanıtlaSil