23 Haziran 2011 Perşembe

LUPUS BEYİN SİSİ (Lupus Brain Fog)

     Lupus hastalarının %70 -90'ında lupus sisi görülmektedir.Zihin bulanıklığı,akıl karışıklığı,bir cümleye başlayıp sonunu getirememe,ne söyleyeceğini,kişileri ve tarihleri unutma... gibi belirtilerle kendini gösterir.Bu SLE 'de santral sistemi tutulumunun en sık görülen şeklidir."Bilişsel işlev bozukluğu" ya da "Kognitif bozukluk" olarakta adlandırılabilir.Hafif veya şiddetli olabilir,kişiden kişiye değişebilir.
Ne yazık ki NP-SLE(nöropsikiyatrik Sle) bu alanda çok yavaş ilerlediğinden, bu konuda yeterli çalışma yoktur.Lupus sisi hastalık aktif olmadığında da olabilir. B12 vitamini eksikliğininde beyin sinirlerine zarar verip hafıza kaybına neden olduğu bilinmektedir. B12 'nizi kontrol ettirin. Lupus beyin sisi nelere sebep olabilir;


1)Bilişsel disfonksiyon(soyut bozukluğu,konsantrasyon ve akıl yürütme becerileri)
2)Kısa süreli hafıza kaybı
3)Sözel akıcılık disfonksiyon(kelime bulmakta zorluk)
4)Konfüzyon
5)Depresyon
6)Anksiyete

Bunları yaşayanlara birkaç yardımcı ipucu;
.Yeni bir bilgi aldığınızda tüm dikkatinizi vermeye çalışın.Tekrarlayın yada not alın.
.Hafıza tekniklerini öğrenin.
.Bulmaca çözün,puzzle yapın,sudoku oynayın...
.Ajanda tutun.Yaptıklarınızı ve yapacaklarınızı yazın.
.Kendinize iyi bakın;egzersiz yapın,iyi beslenin ve yeterli uyuyun....

2 yorum:

  1. merhaba, ben 86 yılında bu hastalığa yakalandım,89 yılında eklemlerimdeki yoğun şikayet nedeniyle romatoit artrit teşhisi kondu,92 de detaylı araştırmalarla sle hastası olduğum kesinleşti.Bu arada yoğun endol ilacına bağlı olarak ilaca bağlı trombositopeni gelişti.Onun tedavisi için kullandığım yoğun kortizon kemik erimesi yaptı,kemik erimesi için kullandığım kalsiyum d sandozlarıda iki böbrektede kum yaptı.İlaç ve hastalık sebebiyle reflü ince bağırsak alerjisi reynaud fenomeni ilk aklıma gelen rahatsızlıklarım.Bu hastalık zincirleme rahatsızlıklara yol açıyor...Böyle bir blog açtığınız için çok teşekkürler...beyin sisi bendede var maalesef,bu çok üzücü bir durum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tedaviniz için muğlada ki Mehmet Yalan ı şiddetle tavsiye ediyorum..

      Sil