9 Ocak 2011 Pazar

LUPUSLA YAŞAMAK

LUPUSLA YAŞAMAK

Lupus Foundationof America'dan aldığım bazı önerileri sizlerle paylaşmak istiyorum.Lupuslu hastaların çoğu yorgunluktan şikayetçi olurlar.Bazıları günlük işlerini yapamayacak,hatta yataktan çıkmayacak kadar kendilerini yorgun hissederler.Bazı durumlarda kolay olmasada lupuslular sağlıklı yaşam için hareket etmeye teşvik edilmelidirer.


HAREKET VE EGZERSİZ
Her normal insan için gerekli olduğu gibi lupuslularda düzenli olarak egzersiz yapmalıdırlar. Mesela yürüyüş,yüzme,bisiklete binme, hafif jimnastik, yoga, pilates...Eğer ağrıyan eklemler ve kaslardan şikayetçiyseniz koşu,aerobic  ve ağırlık kaldırmadan uzak durulmalı.Önemli olan ağrılar nedeniyle egzersizi tamamen hayattan çıkartmamamızdır çünkü kullanılmayan kaslar zamanla zayıflar.
Düzenli egzersizin yararları;
.Stresi azaltır
.Kalbimizi sağlıklı tutar
.Kas tutulmalarını önler,kasları güçlendirir.
.Osteoporozu önlemeye yardımcı olur.



YORGUNLUK
Lupusluların çoğunda görülen yorgunluğun ardında kansızlık,böbrek yetmezliği ve hypotroid bozukluğu yoksa, yorgunluk için ;
.Sağlıklı beslenin ve düzenli egzersiz yapın
.Sigarayı bırakın
.Belirli aralıklarla gün boyunca dinlenmeye çalışın.işinizi kendinizi yormadan ara vererek yapın
.iİk önce yemeğinizi yapın

DİNLENME
Lupusun aktif olduğu dönemlerde dinlenmek çok önemlidir.Zarar gören , alevlenen kaslar ve eklemlerin iyileşmek için dinlenmeye ihtiyacı vardır.Lupusluların en az  7 saat uyuması tavsiye edilir.Fazla uyumak ve bütün günü yatakta geçirmekte kasları güçsüzleştirir.Günlük planınızda dinlenye herzaman extra zaman ayırın.

Unutmayın sağlığınızdan daha değerli birşey yoktur. Kendinize iyi bakın ki,sevdiklerinize,size ihtiyacı olan kişilere daha iyi bakıp,,uzun bir ömür geçiresiniz....

HERKESE  SAĞLIKLI GÜNLER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder