24 Ocak 2011 Pazartesi

LUPUS ve SİNDİRİM SİSTEMİ

10 SORUDA LUPUS VE MİDE/BAĞIRSAK SORUNLARı (Dr. David Isenberg)

1) Lupus sindirim sistemini nasıl etkiler?
Cilt ve eklem tutulmalarına oranla daha nadir görülür.Pankreas ve karaciğer tutulumuyla bağırsak duvarlarındaki kan damarları iltihaba uğrar.
2)  En sık görülen belirtiler nelerdir?
Ağıziçi ülserler,yutma güçlüğü,iştahsızlık,bulantı,kusma,kanama,karın ağrısı ...lupusun neden olduğu bağırsak ve mide bölgesinde görülen bazı sıkıntılardır.
3)Sindirim sitemi bozukluğuna hangisi daha çok sebep olur ilaçlar mı,lupus mu?Bunu nasıl anlarız?
Bunu anlamanın tek yolu ilacı kullanmaya ara vermek yada ilacı kesmektir.Eğer benzer şikayetler devam ediyorsa ilaçlardan değildir.

4)Gastroparazi bir lupus belirtisimidir?Kilo kaybını azaltmak için yapılabilecek bir diyet varmıdır?
Gastroparazi midedeki kas dokularının geçici olarak hafif derecede felç olmasıdır.Bunu konunu uzmanı bir gastroentorolog incelemeli ve tedavi etmelidir.
5)Ben SLE hastasıyım.Çölyak hastası olmamama rağmen glutensiz beslenmem söylendi.Lupus hastaları glutensiz mi beslenmeli?
Çölyak hastası değilseniz böyle bir diyet yapmanıza gerek yoktur.Benim 600 kişilik lupus hasta grubumda sadec %1 inde hem lupus hem çölyak hastalığı vardır bu da nadir görülen bir durumdur.
6)SLE hastasıyım ve IBS sorunum var.Bunun lupusla bir alakası olabilirmi çünkü her alevlenme döneminden  önce çok sıkıntı yaşıyorum.Lütfen bilgilendirirmisiniz?
IBS(irritable bowel sendromu) asabi bağırsak sendromu genellikle lupusla alakalı gözükmesede ,tedavisi uzman bir gastroenterolog tarafından yapılmalıdır.
7)Lupusun pankreası etkilemesi çok sık görülür mü? Belirtileri nelerdir,tedavisi mümkünmüdür?
Çok sık görülmemektedir.Lupus hastalarının yaklaşık %1 ide görülür.Genel belirtiler sırta vuran karın ağrısı,bulantı ,kusma,kan testinde yüksek amilaz seviyesi...
8)Lupus bir insanın yemek borusunu nasıl etkiler ve nasıl tedavi edilir?
Yemek borusu tutulumu olan hastaların % 1 ile %13 ünde yutkunma güçlüğü,%11 ile %50 sinde kalp yanması belirtileri olur.Lupus hastalarının % 5inde ülserle yemek borusu tutulumu bildirilmiştir.Tedavide genellikle proton pompası inhibitörü kullanılır.
9)Asitlerin lupusla ilgisi varmıdır yoksa lupusun bir sonucumudur?
Asitler genellkle serumdaki albumin seviyesinin düşmesinin sonucudur.Bir çok durumda bu böbreka hastalığından(albumin proteinin idrara geçmesinden) yada karaciğer tutulumundan kaynakalnır.Tedavide doğru yolu belirlemek için hastadan karın boşluğuna iğne sokarak asitik sıvıyı almak gerekebilir.
10)18 yıldır Lupus hastasıyım ve 1 sene önce sindirim sistemi vasküliti teşhisi kondu.Bu nekadar ciddi bi durumdur? Sakınmam gereken yiyecekler varmıdır?
Lupus hastalarında görülme sıklığı %1dir.Böyle bir durumda kortizon ve bağışıklı sistemi baskılayıcı ilaçlar kullanmak gerekebilir.Alevlenme döneminde bağırsakları dinlendirmek iyi olabilir.Tavsiyem uzman bir gastroentorologa gözükmenizdir..
Kaynak LFA

1 yorum:

  1. siz harika bi insansınız bence...bu kadar bilgiyi emeğe dökmek süper bişey..tebrikler :))

    YanıtlaSil