LUPUS VE BESLENME
Lupus hastaları ,gerek kullandığı ilaçlar ,gerekse ilerisi için yediklerine dikkat etmesi gerekebilir. Aslında çok detaylı olan bu konuyu araştırmalarımdan özet olarak sizlerle paylaşmak istiyorum.Hastalıkta en çok ve uzun süreli olarak kullanılan kortizonun, kilo alımına ,kolestrol ve kan şekeri yükselmesine , diabete, kemik erimesine... neden olduğu bilinmektedir. Pek çok yan etkisi olan bu ilacı kullanıyorsanız ,tuz tüketimini azaltmalısınız çünkü kortizon böbreklerden tuzun(sodyumun) geri emilimini arttırır.
Yüksek tansiyona neden olmasının başlıca nedeni budur.Bunun için yüksek sodyum içeren yiyeceklerden kaçınmak gerekir ; hazır konserveler,salam ,sosis ,jambon gibi şarküteri ürünleri,sakatatlar,tuzlu peynirlerve krakerler,kereviz,süt tozu,hazır yufka,hazır salata sosları,hazır çorbalar,katkılı salçalar,kabartma tozu,ketçap,mayonez,turşu....
SLE hastalarının çoğunda böbrek tutulumu vardır. Eğer böbrek tutulumunuz varsa yada böbrekte hasar bıraktıysa hayvansal proteinli gıdaları (kırmızı et,yumurta,süt ve süt ürünleri..) azaltmakta yarar vardır. İnek sütü bilim adamları tarafından çok tartışılan bir konudur .İnek sütü yüksek oranda yağ,sodyum,protein ve kolestrol içerir. Tamamen mahrum kalmaktansa aşağıdaki listelerden günlük protein ve kalsium ihtiyacınızı daha sağlıklı bir şekilde tamamlayablirsiniz.
Besin Protein(% kalori)
ıspanak % 51
brokoli % 45
yeşil mercimek % 36
yulaf % 13
fırın patates % 13
esmer pirinç % 9
karpuz % 8
muz % 5
Besin Kalsiyum (mg)
1 kase brokoli 178
1 kase kara lahana 148
1 kase barbunya 100
1 kase balkabağı 84
1 kase nohut 78
1 portakal 56
1 çor.k badem ezmesi 43
1 tane fırın patates 20
1 elma 10
Obezitenin kalp krizi, kanser ve inme riskini artırdığı herkesçe bilinir.Lupus hastaları kalp krizi ve inme açısından sağlıklı insanlardan daha fazla risklidirler.Bu yüzden lupuslular sağlıklı kiloda kalmaya çalışmalıdırlar.
Tavsiyeler
.Sağlıklı kilonuza ulaşın/koruyun.
.Hayvansal proteinli besinleri az kullanın.
.Sardalya,uskumru,somon gibi yağlı balıkları tüketin.
.Siyah üzümün çekirdeğinin iltihap giderici özelliği bilinmektedir.Her gün 1 avuç kadar tüketmeye çalışın.
.Omega-3 yağ asidi içeren besinler tüketin.(ceviz ,badem,soya filizi,nohut,mısır,keten tohumu,kuru fasulye,soya fasulyesi,keten tohumu yağı,tatlı patates,marul,lahana,brokloli,koyu yeşil yapraklı sebzeler....)
Tablolar ve bilgiler Lupus Recovery Diet kitabından alıntıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder