10 Ocak 2011 Pazartesi

LUPUS VE BESLENME

LUPUS VE BESLENME

 Lupus hastaları ,gerek kullandığı ilaçlar ,gerekse ilerisi için yediklerine dikkat etmesi gerekebilir. Aslında çok detaylı olan bu konuyu araştırmalarımdan özet olarak sizlerle paylaşmak istiyorum.
Hastalıkta en çok ve uzun süreli olarak kullanılan  kortizonun, kilo alımına ,kolestrol ve kan şekeri yükselmesine , diabete, kemik erimesine... neden olduğu bilinmektedir. Pek çok yan etkisi olan bu ilacı kullanıyorsanız ,tuz tüketimini azaltmalısınız çünkü kortizon böbreklerden tuzun(sodyumun) geri emilimini arttırır.
Yüksek tansiyona neden olmasının başlıca nedeni budur.Bunun için  yüksek sodyum içeren yiyeceklerden kaçınmak gerekir ; hazır konserveler,salam ,sosis ,jambon gibi şarküteri ürünleri,sakatatlar,tuzlu peynirlerve krakerler,kereviz,süt tozu,hazır yufka,hazır salata sosları,hazır çorbalar,katkılı salçalar,kabartma tozu,ketçap,mayonez,turşu....
SLE hastalarının çoğunda böbrek tutulumu vardır. Eğer böbrek tutulumunuz varsa yada böbrekte hasar bıraktıysa hayvansal proteinli gıdaları (kırmızı et,yumurta,süt ve süt ürünleri..)  azaltmakta yarar vardır. İnek sütü bilim adamları tarafından çok tartışılan bir konudur .İnek sütü yüksek oranda yağ,sodyum,protein ve kolestrol içerir. Tamamen mahrum kalmaktansa aşağıdaki listelerden günlük protein ve kalsium  ihtiyacınızı daha sağlıklı bir şekilde tamamlayablirsiniz.

Besin                                        Protein(% kalori)

ıspanak                                    % 51
brokoli                                     % 45
yeşil mercimek                        % 36
yulaf                                         % 13
fırın patates                            % 13
esmer pirinç                             % 9
karpuz                                      % 8
muz                                           % 5


Besin                                         Kalsiyum (mg)

1  kase  brokoli                      178
1  kase kara lahana              148
1 kase  barbunya                  100
1 kase  balkabağı                  84
1 kase nohut                         78
1 portakal                             56
1 çor.k badem ezmesi           43
1 tane fırın patates               20
1 elma                                  10     


Obezitenin kalp krizi, kanser ve inme riskini artırdığı herkesçe bilinir.Lupus hastaları kalp krizi ve inme açısından sağlıklı insanlardan daha fazla risklidirler.Bu yüzden lupuslular sağlıklı kiloda kalmaya çalışmalıdırlar.

Tavsiyeler

.Sağlıklı kilonuza ulaşın/koruyun.
.Hayvansal proteinli besinleri az kullanın.
.Sardalya,uskumru,somon gibi yağlı balıkları tüketin.
.Siyah  üzümün çekirdeğinin iltihap giderici özelliği bilinmektedir.Her gün 1 avuç kadar tüketmeye çalışın.
.Omega-3 yağ asidi içeren besinler tüketin.(ceviz ,badem,soya filizi,nohut,mısır,keten tohumu,kuru fasulye,soya fasulyesi,keten tohumu yağı,tatlı patates,marul,lahana,brokloli,koyu yeşil yapraklı sebzeler....)


Tablolar ve bilgiler Lupus Recovery Diet kitabından alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder