24 Ocak 2011 Pazartesi

LUPUS İSTATİSTİKLERİ

. Amerika'da 1.5 milyon, dünyada ise toplam  5 milyon lupus hastası olduğu tahmin edilmektedir.
.Lupus her yaştan kadını ver erkeği etkileyebilsede, hastaların %90 ı kadınlardır.
.Lupus hastalarının % 70'inde iç organ tutulumu vardır (SLE) (kalp,böbrek,akciğer...). %20sinde cilt tutulumu vardır (DLE)  ,%10'u  bir antibiyotik yada ilaca bağlı  lupustur,genellikle ilaç kullanımı kesilince düzelir...
.Hastaların %20 sinin ailesinde yada geçmişinde lupus hastası vardır.

.AfroAmerikalı,koyu esmer İspanyol/Latin,Yerli Amerikalı,yerli Hawaili ve pasifik adalı,yerli Alaskalı kadınlarda görülme oranı,sıklığı Kafkas kadınlarına göre 2-3 kat daha fazladır.
.Lupus yaygın bir hastalık olsada ,hastalığın bilinci diğer bilinen hastalıklardan geridir.
.2002 yılında  1000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada , insanların % 38'i Lupusu bildiklerini, % 39'u sadece adını duyduklarını, %22 si lupusu hiç duymadıklarını söylemişlerdir.
.Lupus belirtileri diğer hastalıklarla karıştırılabildiğinden ,hastaların % 50'si teşhis konulmadan önce en az 3-4 doktor gezdiklerini bildirmişlerdir.
.Hastaların % 49'una romatolog yada bağ dokuları hastalıkları uzmanı teşhis koymuştur.
.10 lupus hastasından 4'ü ,3 yada 4 doktor tarafından takip edilmektedir ve günde 6 yada daha fazla ilaç kullanmaktadır.
.3 Lupus hastasından 1'inin lupus dışından başka bir bağışıklık sistemi hastalığı daha vardır.
.Hastaların %78'i lupusla normal hayatlarına devam edebildiklerini söylemiştir.
.Hastaların %65'i ağrının en büyük sıkıntı olduğunu, %61'i hastalandıktan sonra hayat tarzını değiştirdiklerini,%50 si duygusal problemler yaşadıklarını ,%50'si hayatlarındaki en zor şeyin Lupusla mücadele olduğunu söylemişlerdir.

Kaynak : LFA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder