9 Ocak 2011 Pazar

LUPUS HASTALIĞI

LUPUS HASTALIĞI

LUPUS HASTALIĞI NEDİR?

Çağımızın teşhis ve tdedavisi en zor hastalıklarından biri olan sistemik lupus erimotosus(SLE) ,normalde vücudu enfeksiyon ve kansere karşı korumakla görevli olan bağışılılık sisteminin anormal çalışmasından kaynaklanan kronik ve iltihabi bir hastalıktır.

Sistemik hastalıkta vücudun organlarından biri yada bikaçı etkilenebilir;eklemler,böbrekler,sinir sistemi,kalp ve kan yapıcı organlar...
Genellikle 15-45 yaş arası görülür.Hastaların %80 den fazlası kadınlardır.

LUPUS HASTALIĞININ SEBEPLERİ?

Sebebi tam olarak bilenmemektedir,fakat kalıtsal nedenler,çevre ve hormonal değişikliklerin rolü olduğu düşünülmektedir.Bağışılık sisteminde antijen diye adlandırdığımız organizmalarımız,yabancı cisimlerle ,mikroplara karşı koruma ve savunma görevini tam yapamaz,mikroplarla kendimize ait hücreleri ayırma yeteneğini kaybeder.Bu durumda  mikroplar yerine kendi hücrelerimize karşı saldırıya geçer yani VÜCUT KENDİ KENDİNE SAVAŞ AÇAR.Bu durum iltihaba ,vücut doku ve organizmalarımızda hasarlanmalara yol açar.Hastalık bazı insanlarda hafif seyrederken, bazılarında hayatı tehdit edecek duruma sokabilir.



LUPUSUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Semptomların çok  çeşitli olması ,teşhisin başka hastalıklarla karışmasına ve gecikmesine neden olur.

.Yüzde görülen kelebek şeklinde kızarıklıklar (maral raş)
.Disk şeklinde yüzde,boyunda ,göğüste görülen döküntüler (discoid raş)
.Güneşe karşı hassasiyet (fotosensivite)
.Eklemlerde ağrı (artrit)
.Kan hücrelerine ait bulgular (kansızlığa bağlı halsizlik,solukluk, düşük trombosit..)
.Enfeksiyonlara eğilimde artma.
.Sebebi bilinmeyen ateş
.Saç dökülmesi
.Karın ağrısı....
     en sık görülen belirtilerdir.

Hastalık alevlenme olarak bilinen hastalık dönemi ve remisyon olarak bilinen iyilik dönemiyle karakterizedir.Tedavi amacıyla kullanıılan ilaçlar, genelde bağışıklık sistemini baskılamaya yöneliktir.

Sizlere 3.5  yıldır mücadelesini verdiğim,ölümden döndüğüm ve hala tedavisini sürdüğüm
kendi hastalığımı anlatmaya çalıştım.

1 yorum:

  1. hastalığınız tedavisi için size muğla yatağandaki Mehmet Yaslan beyi tavsiye ederim.. çok ciddi bir şekilde hemde.. ancak tuzu hayatınızdan tamamen çıkartmanız gerekecek. Allah acil şifalar versin.

    YanıtlaSil