10 Ocak 2011 Pazartesi

ÇOCUKLARDA LUPUS

ÇOCUKLARDA LUPUS

   Lupuslu bir çocuğun bakımı ailesi için biraz zor olabilir.Teşhis konulduktan sonra ailenin ilk yapması gereken bu hastalıkla ve lupuslu çocukların neye ihtiyacı olduğu ve nelere dikkat etmesi gerektiğiyle ilgili mümkün olduğunca çok şey öğrenmeleridir.

  Aileleler sadece kendilerini değil ,çocuklarının öğretmenlerini ve yakın dostlarınıda bilgilendirmelidirler.Ailelerin öncelikle emin olması gereken konu teşhisin doğru konup konmadığıdır.Lupus belirtilerde çeşitlilik gösteren bir hastalıktır.Bazı çocuklarda sadece ateş,kızarıklık ve böbrek tutulumu varken,bazılarında sadece kendini iyi hissetmeme,yorgunluk ve ağrı olarak kendini gösterebilir.Bazı çocuklar iyi gözükür ama idrar tahililinde kan vardır.Pozitif ANA testi teşhis koymak için gerekli olsada ,ANA sı pozitif olup lupus olmayan çocuklarda vardır.Ciddi bir böbrek yada organ tutulumu olan çocuklarda acil müdahale gerekebilir yada hafif kızarıklık ,artrit ağrıları olan bir çocukta lupus kolayca kontrol altına alınabilir.
   Doktorunuzla yakın bir iletişim halinde olmanız önemlidir.Doktorun tavsiyelerine uymak,mesela düzenli ilaç kullanmak,tahilleri gerektiğinde yaptırmak,kontrolleri aksatmamak,güneşten korunmak... hastalığın seyrinde önemlidir.
  Bir diğer önemli konuda ilaçların yan etkileridir.Kortizon ve bağışılık sistemini baskılayan ilaçlar,çok yan etkisi olmasına karşın lupusun verdiği zararı kontrol altına almada gereklidirler.Kortizon kilo alımına ,yuvarlak yüz görünümüne ,akneye ve kıllanmaya sebep olabilir.Bazı ilaçların çocuğunuzun ileride çocuk sahibi olup olmayacağıylada ilgisi vardır.Kortizon kemik erimesine sebep olduğundan riski azaltmak için doktorunuzun önerisiyle kemik yoğunlu ölçtürmekte yarar vardır.Bunlar korkutucu gözüksede nadir görülen yan etkilerdir ve çocukların bu ilaçları kullanıp normal yaşantılarına devam ettikleri görülmektedir.
    Lupusu tetikleyen bir diğer faktörde güneş ışınlarıdır. 50 faktör güneş kremi kullanmak gerekir.Çocuğunuz öğlen plaja yada havuza gidemeyebilir..Çocuğunuza üzerinde lupus hastası olduğuna dair,acil durum telefonları ve kullandığı ilaçlar olan bir kart taşıtın.Yediklerine ,uykusuna dikkat etmesi gerekebilir.
    10 yaşına kadar sürekli sizin takipte olmanız gerekebilir.10 yaşından sonra ona hastalığını anlatabilirsiniz.Çocuğunuz zaman zaman lupus olduğu için üzülebilir.Bu ilaçların yan etkilerinden yada kısıtlamalardan olabilir.Mevsimsel problemler normaldir.Eğer sorunlar uzarsa yardım alın.Unutmayınki herkes için çözüm olacak,tek bir çözüm yoktur.Çocuklarınız depresyona girebilir.Eğer ilacını kendisi alıyorsa mutlaka ilaçların bitip bitmediğini bakın.Eğer siz veriyorsanız,yuttuğundan ,tükürüp tükürmediğinden emin olun.Sadece lupus olmak psikolojik sorunlara neden olmaz.Lupus kendi başına düşünme problemleri yapabilir.
    Lupuslu çocuklar ileride evlenip ,çocukları olup,kendi hayatlarını kurup kuramayacaklarınımerak ederler.Lupuslu çocuklar büyüyünceye kadar lupusla yaşamlarına  gayet iyi devam ederler.Önemli olan yaptıkları kısıtlamaların ,düzenli ilaç kullanmalarının hayallerine ulaşmada gerekli olduğunu anlamalarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder